Türk Bayrağı Nedir ?

Bir milletin, bir askeri birliğin veya bir teşkilatın renklerini, izlerini taşıyan, bir gönderin veya bir mızrağın ucuna dalgalanacak şekilde asılan, işaret, toplaşma veya birleşme sembolü olarak kullanılan, dört köşe, düz, çeşitli renklerden meydana gelmiş, özel işareti bulunan kumaş parçasına bayrak denir.

Türk Bayrağ Çeşitleri ?

FORS:Cumhurbaşkanı ile amirallere özgü kare biçiminde bir Bayraktır. Forsların üzerinde mevki ve rütbelere göre özel işaretler bulunur.

SANCAK:İmparatorluk devrinde genel olarak bayrağa verilen addır. Şimdi özellikle alayların başında, bir sancaktar tarafından taşınan işlemeli, kenarları saçaklı savaş bayrağına “sancak”denir.

FLAMA:Boyu eninin bir buçuk katı olan, genellikle işaret için kullanılan üçgen şeklindeki Bayraktır.

FLANDIRA:Boyu eninin on sekiz katı olan Bayraktır. Şeridi andıran ince uzun bir kumaştan yapılmıştır. Flandra ulusal renkleri taşır. Bu Bayraklar, savaş gemileriyle yardımcı gemilerde, tanıtıcı işaret olmak üzere yalnız denizlerde kullanılır.

BANDIRA:Yabancı gemilerin Bayrakları için kullanılan bir terimdir.

SEMBOLİK BAYRAKLAR: Sembolik Bayraklar, küçültülerek kumaş veya başka maddeler üzerine yapılan bayraklardır.

ÖZEL İŞARETLİ BAYRAKLAR:

TANITICI BAYRAKLAR:Boyu eninin bir buçuk katı olan ve üzerine resmi ya da özel kurum ve kuruluşların tescil edilmiş amblemlerin resmi olan bayraklardır.

Türk Bayrağı Tarihçesi

Müslümanlığın kabulünden sonra kurulan bütün Müslüman Türk devletleri, alemle birlikte Bayrak da kullandılar. Bu durum Osmanlıların son zamanlarına kadar gelmiştir.

1 Kasım 1922’ de saltanatın kaldırılmasıyla yalnız, milli Bayrak ve hilafet bayrağı bırakılmış, hükümdarlık bayrağı kaldırılmıştır.

Çeşitli şekil ve renk değişikliği geçiren Bayrak, hilafetin kaldırılmasından ve 29 Mayıs 1936’ da çıkarılan 2994 sayılı “ Bayrak Kanunu” ile bugünkü şeklini aldı. 17 Mart 1985 tarih ve 18697 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan “ Türk Bayrağı Tüzüğü” nde, Türk bayrağının ve özel Bayrakların standartları, bayrağın hangi kumaşlardan yapılacağı, nerelerde, nasıl asılacağı yeniden belirlendi. Türk Bayrağı Kanununun uygulanmasına dair esaslarda da bazı değişiklikler yapıldı.

TÜRK BAYRAĞI KANUNU

Kanun Numarası: 2893 Kabul Tarihi: 22/9/1983 Yayımlandığı R. Gazete: Tarih: 24/9/1983 Sayı: 18171 Yayımlandığı Düstur:Tertip: 5 Cilt : 22 Sayfa: 599

Bayrak kanunda yapılan son değişiklik 6/1/2017 tarihinde KHK/680 ile 3 üncü maddedir.